Cukroměr provozní II 0-30 % hmot, děl. stup. 0,2 %
Cukromě udává koncentraci vodných roztoků sacharózy ve hmotnostních (váhových)%
Cukroměr se používá pro zjištění množství zbytkového cukru v kvasu. Ovocné destiláty – pálenky jsou nápoje s vysokým obsahem alkoholu vyrobené destilací zkvašeného ovoce nebo ovocného vína. Při kvašení klesá v kvasu podíl zkvasitelných cukrů v závislosti na teplotě a nastává problém stanovit optimální dobu pálení. Optimální doba pálení je, když kvas obsahuje 4 až 5% zbytkového cukru. Pomocí cukroměru se určí množství zbytkového cukru v kvasu ve váhových %
Udává koncentraci vodných roztoků sacharozy v hmotnostních procentech při tepl. 20 °C.
Použití: Pro měření obsahu cukru v roztoku, měření zbytku cukru v kvasech.
Moštoměr (také zvaný cukroměr nebo Oechsleho vážky) je druh hustoměru, používaný při domácí výrobě alkoholických nápojů k orientačnímu určení obsahu cukru ve vinném moštu nebo v kvasu pro pálení kořalky. Je založen na jednoduchém principu, že čím je tekutina sladší, tím je hustší a vytlačuje ponořené předměty. Moštoměr vynalezl roku 1836 Ferdinand Oechsle. Moštoměr se používá tak, že se do zkumavky nabere tekutina z pomletých hroznů nebo ovoce a do ní se opatrně ponoří skleněná baňka s kovovou zátěží. Na tenké trubičce se stupnicí se pak odečte výše hladiny. Réva vinná by měla mít cukernatost 19 °NM u bílého a 21 °NM u červeného. Méně sladké hrozny se musejí na tuto hodnotu dosladit řepným cukrem (1,1 kg na stupeň a sto litrů), z více sladkých lze vyrábět přívlastková neboli predikátní vína. V České republice a na Slovensku se používá normalizovaný moštoměr NM, kde podle ČSN jeden stupeň odpovídá kilogramu cukru ve sto litrech moštu. Rakušané mají klosterneuburský moštoměr KMW s poněkud odlišnou stupnicí. Dříve se používal také u nás, dosud se s ním můžeme setkat u starších vinařů na jižní Moravě. V Německu se tradičně měří Oechsleho moštoměrem Oe. Převod mezi těmito jednotkami je následující: °Oe = 3.845 x °NM + 10,8 °KMW = 0,732 x °NM +3,2 Pro potřeby malovinařů moštoměr stačí, ale jeho údaje mohou být někdy zkresleny teplotou nebo dalšími látkami obsaženými v moštu, zejména etanolem. Proto se v průmyslové praxi rozšířily spolehlivější digitální optické refraktometry
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.